Hvert sjette it-projekt ender katastrofalt

Af Kresten Bjerg, kommunikationsrådgiver, Bjerg K
 
Publiceret mandag 22. august 2011


It-projekter fejler 20 gange hyppigere end andre store projekter. Ny dansk forskning dokumenterer milliardtab for skatteborgere, investorer og virksomheder. 

Store it-skandaler er langt mere almindelige end tidligere antaget. Det kan version2 fortælle på baggrund af et omfattende internationalt forskningsprojekt, som har den dansk Oxford-professor Bent Flyvbjerg i spidsen.

Resultatet for de mislykkede it-projekter er en tredobling af prisen og en forsinkelse på 70 %. Nogle af katastrofeprojekterne, Bent Flyvbjerg har kigget på, har haft meget alvorlige konsekvenser.

»Vi har fundet firmaer, som er kollapsede, og administrerende direktører, it-direktører og finansdirektører, der har været nødt til at gå på grund af it-projekter, der er gået galt. Så det er virkelig noget, der gør ondt, når store it-projekter fejler«, fortæller Bent Flyvbjerg til version2.

Ifølge Bent Flyvbjerg er der flere ting, man skal være opmærksom på, når det handler om it-projekter:

»Det er den endelige pris på projektet, der er afgørende. Det, der er billigt i udbud, ender med at være dyrt til sidst. Vi har eksempler på flere tusinde procents budgetoverskridelser,« siger Bent Flyvbjerg til Version2 og påpeger, at det ofte sker, at virksomheder bevidst underbudgetterer tilbud på opgaver, der er i udbud.

Læs artiklen på version2´s hjemmeside.

 

,

2 kommentarer

 1. #1 Andrea J
  det siger jeg ikke

  Det er for vildt!!!! Sidder i en offentlig myndighed, der bliver lagt ned af uduelige it-projekter. Kender det.

 2. #2 Karsten Krabbe
  N/A

  Alle dem der mener, at »Al kommunikation til det offentlige skal foregå digitalt«, burde læse denne artikel!

  Pc’er fejler – programmer fejler – ja, menneskene fejler også!

  Med IT er bare meget nemmere at lave fejl, som grundlæggende er umulige at opdage!

  Hvis du har en tekst på et stykke papir, kan du være heldig at finde en fejl blot ved at skimme teksten. – Hvis du skal finde en tilsvarende fejl i det digitale univers, kan det tage umindelig lang tid at opdage fejlen,

  Selvfølgelig er fremtiden digital. Jeg er ikke »maskinstormer«!

  Men når du har dit trykte dokument har du bevismateriale, som kan bruges i mange situationer, Den mulighed har du kun i få tilfælde, når alt foregår digitalt.

  En tilfældig slåfejl kan give store fejl. Måske skal du i virkeligheden kun betale 30 kr. tilbage til skat. Men Skat kræver at du tilbagebetaler 30.000 kr.

  Skat er Gud – for du har ikke en jordisk chance for at kontrollere deres tal!

Modtag nyhedsbrev

Bjerg K udsender et nyhedsbrev med nyt om kommunikation og målinger.

Indtast din e-mail og modtag næste nyhedsmail.

Målinger man kan lære af

Dette site er en mindre del af et større forskningsprojekt, som vi kalder "Målinger man kan lære af". Deltagerne i forsknings-projektet samarbejder om at udvikle og afprøve nye og bedre måder at måle effekten af større kommunikationsløsninger på: hjemmesider, intranet, pressearbejde, videndeling, ledelseskommunikation, kommunikationspolitikker og -strategier mv. Deltagerne er:

Økonomistyrelsen

Udenrigsministeriet

Skatteministeriet

Fødevarestyrelsen

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

CBS

Bjerg Kommunikation

Kontakt os for mere information om forskningsprojektet...

Læs om deltagernes motivation for at deltage...