Du skal måle, før du kan målrette

Casper VesterengAf Casper Vestereng, kommunikationschef i AB Gruppen A/S
 
Publiceret mandag 9. august 2010


Det er vigtigt at kende sin målgruppe. Det gælder både, når du holder tale til din mors 80 års fødselsdag, når du indrykker en annonce i Den Blå Avis eller når du som virksomhed bruger sociale medier. Og det er selvfølgelig det sidste, vi tager fat på her.

Inden man som virksomhed bevæger sig ind på de sociale slagmarker, har man selvfølgelig allerede en klar fornemmelse af, hvem man gerne vil nå ud til. Ellers bør man i hvert fald straks gøre sig de overvejelser. Man bør også overveje, hvem man rammer på de forskellige sociale tjenester som for eksempel Facebook, Twitter, Foursquare og hvad der ellers findes derude.

Ingen ved dog reelt, hvad de roder sig ud i, før de er derude, og derfor er det vigtigt at være klar til at omstille sig. Især i starten skal der måles, undersøges og føles, så man arbejder sig frem til et klart billede af, hvem man henvender sig til på de forskellige sociale tjenester. Og så skal man rette sig ind efter målgruppen og rette sig ind efter, hvordan man gerne vil ramme den. Det handler ikke om at være der. Det handler om, hvordan du er der.

Forskellige formål
Som kommunikationschef i AB Gruppen A/S har jeg været med til at starte en del tiltag op på de sociale medier. Vi er nu ved at have et klart billede af, hvordan vi skal bruge de forskellige tjenester, og vi har lagt os fast på tre platforme indtil videre. Vi har en corporate blog på vores firmahjemmeside, vi har en række Twitter-profiler og så har vi to ’fansider’ på Facebook. Og målgrupperne er vidt forskellige.

En virksomhedsblog er svær at generalisere over, for her kommer målgruppen i høj grad an på den enkelte virksomheds interessenter. I vores tilfælde er det vores kunder, vores potentielle kunder, vores medarbejdere, vores potentielle medarbejdere og pressen. Det er en model, der kan bruges for mange virksomheder, og så handler det om at gå ind og analysere endnu mere på de ovennævnte grupper.
Så er der Twitter og Facebook. I vores tilfælde er Twitter en tjeneste, vi bruger til at udbrede de nyheder, vi laver på vores portaler, og så bruger vi det til at få teknisk/nørdet feedback på vores produkter. Facebook er for vores vedkommende langt mere ’hygge’. For at hive et eksempel frem, så er det på Facebook, vi offentliggør vores ’bag om’- og fraklip-videoer, og det passer perfekt til, hvad folk ønsker og søger på Facebook: Underholdning.

Eksperimenter betaler sig
I det ovenstående kan det lyde som om, at vi er 100 procent afklarede med, hvordan vi skal bruge de forskellige platforme. Det er vi ikke, og det bliver vi aldrig. De sociale medier udvikler sig nemlig konstant, og derfor stilles der store krav til, at man som virksomhed hele tiden holder øje med (måler) udviklingen og tilretter sin brug af medierne efter den.

En god metode til at måle sine brugeres behov og adfærd er at eksperimentere. Man må endelig ikke være bange for at teste sin målgruppe ved at sende en række helt forskellige budskaber ud og så måle på, hvordan brugerne reagerer på dem. Mål på kommentarer, trafik og frafald/tilkom. Hvis budskaberne er tilpas ’på kanten’, så får du et klart billede af, hvordan målgruppen tager imod de enkelte budskaber og hvor du derfor skal bevæge dig hen. Det betaler sig at eksperimentere, hvis du bare sørger for at holde godt øje med reaktionerne. Ved at eksperimentere finder du også ud af, hvordan du bedst aktiverer din målgruppe. Sociale medier handler om flervejskommunikation, og derfor er det bedre at have ti aktive brugere end 100 passive.

iPad gav kommentarer
På vores virksomhedsblog havde vi behov for at få nogle kommentarer til vores indlæg, og derfor ønskede vi et indlæg, som med sikkerhed ville få kommentarer, så vi på den måde kunne vise de besøgende, at det er velanset at smide en kommentar. Gennem Twitter kunne vi se, at et emne som iPad fik mange til at reagere og konversere, og med det i baghovedet fik vi vores IT-ansvarlige til at lave en anmeldelse af iPad’en til vores blog, selvom det i princippet ikke har det store med vores forretning at gøre. Vi spredte det naturligvis via Twitter, og ganske rigtigt fik vi hurtigt en stribe kommentarer til indlægget. Så må vi se fremover, om vi får flere kommentarer på bloggen.

Vi var selv hurtigt inde og besvare kommentarerne for at understrege, at vi hilser dem velkommen, og det er utroligt vigtigt at gøre. Hvis brugerne, fansene eller followerne reagerer på dine sociale medier, så skal du reagere tilbage. Det er vigtigt, at de føler kontakten, når de beslutter selv at gå ind i kommunikationen med dig eller din virksomhed.

Ipad-indlægget var et konkret eksempel fra bloggen. Vi fik brugerne til at kommentere, og på den måde kan vi forhåbentlig få udbytte af at kommunikere med dem senere hen på bloggen. Ipad var et af de mest anvendte ord på Twitter i de dage, og Twitters søgefunktion er faktisk en rigtig god måler, hvis du skal finde ud af, hvad der får folk til at reagere. Søg på nogle forskellige nøgleord, og se forskellen i resultaterne. Det vil både overraske og gavne dig.

Find dine formål
Et andet eksempel, hvor vi helt konkret fik udbytte af brugen af de sociale medier, var ved relanceringen af vores elektroniske nyhedsbreve. Vi sendte det nye design ud på vores Twitter-profil som en skabelon, og straks fik vi en stor mængde feedback af mere eller mindre brugbar karakter. Det var nyttigt, hurtigt og effektivt for os at få feedback på den måde, så fremover vil vi helt sikkert benytte vores Twitter-profil, når vi har brug får feedback på produkter.

Der findes masser af måleprogrammer, der kan hjælpe dig med et hav af statistikker på dine sociale medier. Du kommer dog langt med Google Analytics, Facebooks integrerede statistik-modul samt Google Alert, som så smukt er oversat til Google Underretninger nu. Brug dem, brug nogle eksperimenter og brug forskellige sociale medier. Så finder du let ud af, hvor og hvordan du smartest passer det sociale medie ind i din virksomhed. Din målgruppe er derude. Nu skal du bare finde den og lære den rigtig godt at kende.

Kort om AB Gruppen A/S
AB Gruppen A/S driver en række internetportaler, hvor hovedformålet er at skaffe byggeopgaver fra private boligejere og boligforeninger og videreformidle dem til et stort netværk af virksomheder, der kan løse de pågældende opgaver. Derudover leverer portalerne information og nyheder til boligejere, og AB Gruppen gør mere og mere brug af web-tv og nye medier. AB Gruppen A/S udgiver også trykte blade, designer hjemmesider og tilbyder adskillige former for annoncering.

AB Gruppen A/S ejer og driver følgende portaler:

Andelsportal.dk

Ejerportal.dk

3byggetilbud.dk

HVTV.dk

Energihjem.dk

Nyfirmaprofil.dk

Abgruppen.dk

,

Der er lukket for kommentarer.

Modtag nyhedsbrev

Bjerg K udsender et nyhedsbrev med nyt om kommunikation og målinger.

Indtast din e-mail og modtag næste nyhedsmail.

Målinger man kan lære af

Dette site er en mindre del af et større forskningsprojekt, som vi kalder "Målinger man kan lære af". Deltagerne i forsknings-projektet samarbejder om at udvikle og afprøve nye og bedre måder at måle effekten af større kommunikationsløsninger på: hjemmesider, intranet, pressearbejde, videndeling, ledelseskommunikation, kommunikationspolitikker og -strategier mv. Deltagerne er:

Økonomistyrelsen

Udenrigsministeriet

Skatteministeriet

Fødevarestyrelsen

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

CBS

Bjerg Kommunikation

Kontakt os for mere information om forskningsprojektet...

Læs om deltagernes motivation for at deltage...